Artikel

Sven en Sven draaien dankzij mbo-praktijkverklaring volwaardig mee bij Transcargo

Een mbo-praktijkverklaring halen bij het erkende leerbedrijf Transcargo in Roermond. En dan ook nog een contract in de wacht slepen als logistiek medewerker. Dubbel succes voor Sven Derks en Sven Merx, die ondanks de coronacrisis konden doorgaan met praktijkleren.

Een mbo-praktijkverklaring halen bij het erkende leerbedrijf Transcargo in Roermond. En dan ook nog een contract in de wacht slepen als logistiek medewerker. Dubbel succes voor Sven Derks en Sven Merx, die ondanks de coronacrisis konden doorgaan met praktijkleren.

“Ik ben loodsbaas, al noemen ze dat in andere sectoren warehousemanager”, lacht praktijkopleider Rob Janissen van Transcargo. “We doen overslag, magazijnbeheer, dat soort werk. Ik heb Sven en Sven eerst zelf laten invullen wat goed ging en wat beter kon. Omdat ze aangaven dat ze nog weinig administratieve kennis hadden, zijn we daarmee direct aan de slag gegaan.”

Aan de slag op basis van persoonlijke mogelijkheden

“De begeleiding ging prima”, vindt Rob. “Ik loop ook al wat langer mee. De jongens zijn er heel goed doorgekomen. Als volwaardig logistiek medewerkers draaien ze nu mee in het hele traject. Verzenden, berichtjes sturen, een klant te woord staan – ze hebben het allemaal geleerd. We waren dan ook blij dat we ze tegelijk met de praktijkverklaring een welverdiend contract konden aanbieden.”

“Dit is precies de bedoeling van de pilot die wij samen met gemeenten, UWV en de Programmaraad organiseren”, legt regionaal adviseur onderwijs-arbeidsmarkt Merie Michels van SBB uit. “Op basis van de vraag van het leerbedrijf en de persoonlijke mogelijkheden, gaat de deelnemer aan de slag met delen van een opleiding, waarna hij of zij wordt beloond met een mbo-praktijkverklaring met civiele waarde.”

Alles wat het bedrijf Sven gunde en aanbood vond hij leuk om te doen

Sven Derks was altijd al geïnteresseerd in logistiek. “Om me daarin verder te ontwikkelen ging ik na de praktijkschool stage lopen bij Transcargo”, kijkt hij terug. “Alles wat het bedrijf me gunde en aanbood vond ik leuk om te doen. Zo leerde ik het afgelopen jaar met vallen en opstaan steeds meer. Ik moet zeggen dat het bedrijf me goed bevalt en dat ik graag verder wil groeien.”

“Inmiddels zit ik samen met mijn collega Sven Merx op een locatie waar we onze eigen administratie doen en de loods mogen runnen”, vervolgt Sven. “We zijn contactpersoon voor klanten, printen opdrachten, zetten bestellingen klaar, enzovoorts. Die verantwoording is best een uitdaging, maar het spreekt me heel erg aan. Dus daar blijf ik mijn inzet in tonen.”

Sven werkt nu eenmaal liever met zijn handen

De administratieve kennis vond Sven in het begin wel pittig. “Dat je uit je hoofd moet knallen wat je allemaal moet doen. Ik ben nooit een studiemens geweest. Werken met mijn handen ligt me gewoon beter. Maar Rob heeft ons honderd procent begeleid. De praktijkverklaring heb ik thuis laten rondgaan en ik heb er al veel complimenten over gekregen. Dat vond ik heel fijn.”

“Het is belangrijk dat jongeren een opleiding kiezen waar ze op dat moment klaar voor zijn, zodat ze kunnen laten zien wat ze beheersen”, weet Manon Janissen, jobcoach bij het WerkgeversServicepunt Midden-Limburg in Roermond. “Zo haalt de een meteen een mbo-diploma, terwijl de ander begint met een praktijkverklaring, om eventueel later door te stromen naar een volledige opleiding.”

Wie zijn vaardigheden kan overleggen heeft daar later gemak van

“Als jongeren goed worden begeleid en op papier kunnen overleggen welke vaardigheden ze onder de knie hebben, dan hebben ze daar naarmate ze ouder worden gemak van op de arbeidsmarkt”, ervaart Manon. “Daarom is het zo geweldig dat Rob ondanks de coronacrisis deze jongens op weg naar een praktijkverklaring wist te begeleiden.”

Sven en Sven waren niet de enigen die dankzij gemotiveerde praktijkopleiders bij erkende leerbedrijven de kans kregen om te blijven praktijkleren, en dat met een mbo-praktijkverklaring te verzilveren. 10 juli ontvingen bijvoorbeeld de eerste vier deelnemers in Twente een mbo-praktijkverklaring: twee van ROC van Twente en twee van Zone.college.

Maatwerk zorgt voor regie over het eigen leven

De pilot in Twente werd ondersteund door de Programmaraad en SBB. Twee deelnemers zijn al aan het werk en voor de andere twee ligt op afzienbare termijn een baan in het verschiet. Bovendien betekende de mbo-praktijkverklaring voor twee van de vier deelnemers de opstap naar een vervolgopleiding: ze hebben zich aangemeld voor een mbo-opleiding.

Ook in Haaglanden was het feest. 3 juli had zorgorganisatie Careyn samen met ROC Mondriaan en Patijnenburg de regionale primeur. En 6 juli ontving een medewerker van Werkse! een mbo-praktijkverklaring uit handen van de Delftse wethouder Stephan Brandligt: “Dankzij deze vorm van maatwerk krijgen mensen meer kansen op de arbeidsmarkt en daardoor meer regie over hun eigen leven.”

Benieuwd naar SBB’s actieplan voor stages en leerbanen? s-bb.nl/helpt