Werken op een binnenvaartschip. Ga jij dit avontuur aan?

Als je op zoek bent naar een baan in de transport en logistiek denk je niet meteen aan een baan in de binnenvaart. Maar juist deze sector biedt nu en in de toekomst volop kansen om aan de slag te gaan. Ook voor mensen die geen ervaring hebben met schepen en het varen op de talloze rivieren in Europa, zoals de Maas. De rivier die door onze eigen provincie stroomt en volop wordt gebruikt om goederen van en naar de (grote) havens tot het achterland van Europa te vervoeren. Maar wat maakt het werken in de binnenvaart nu zo interessant?

Afbeelding
binnenvaartschipper
Groei vervoer over water

In de binnenvaart werken nu zo'n 20.000 mensen. Om duurzaamheidsdoelen zoals minder verkeersdruk, files en vervuiling te behalen, heeft de Europese Commissie als doelstelling om meer vervoer over water te laten plaatsvinden, met name bij containervaart, zand- en grindvervoer en bij tankvaart. Dit zorgt ervoor dat er binnenkort zo'n 25.000 mensen in de sector werkzaam moeten zijn, met een verdere stijging tot 30.000 in 2050. Een flinke stijging en de binnenvaart is dan ook op zoek naar nieuwe medewerkers voor de diverse functies.

Tekort aan personeel

De sector binnenvaart heeft een groot tekort aan gekwalificeerde matrozen. Een groot deel van de Nederlandse bemanning wordt dan ook ingevlogen vaak vanuit andere landen. Deze groep neemt echter na enkele jaren, of vaak nog korter afscheid en keert dan terug naar het eigen land. Hierdoor is de doorstroom en de opvolging in de binnenvaart problematisch. Er is een tekort aan matrozen en stuurmannen. Daarom gaan schippers en ondernemers nu zelf Nederlandse matrozen opleiden. Via een verkorte praktijkopleiding ga je meteen aan de slag op een schip en heb je na het afronden van dit onderdeel de kans om de vervolgopleiding voor stuurman en uiteindelijk tot schipper te volgen.

Deelnemers tussen de 16 en 60 jaar zijn welkom! Ervaring of opleiding, startkwalificatie, verklaring voor goed gedrag of uitkering zijn niet noodzakelijk. Belangrijk is dat je geen heimwee hebt, zelfstandig kunt reizen met OV of auto en je afspraken nakomt en graag wilt leren.

Voordelen werken in de binnenvaart

Werken op een binnenvaartschip biedt vele voordelen, zoals:

  • Volop afwisseling en avontuur in je werk. Geen dag is hetzelfde.
  • Een structurele baan voor langere tijd.
  • Voldoende opleidingsmogelijkheden. Doorgroei tot kapitein (mbo-4) van je eigen schip.
  • Goede verdiensten (een mbo-opleiding met een hbo-salaris)
  • Voldoende vrije dagen (26 weken vrij per jaar. Werkschema: 1 week varen/1 week vrij, etc.)
  • Ook de mogelijkheid tot een regulier vaarschema (van maan- tot vrijdag en elke avond thuis)
  • De mogelijkheid om Europa te ontdekken met een binnenvaartschip (vaarroutes tot aan de Zwarte zee – omgeving Oost-Europa, Turkije, Rusland)
  • Werken in kleine teams
  • Een eigen woning aan boord met wifi etc.
Meer informatie?

Wil je meer weten over de binnenvaart? Kijk op het platform Werken in de binnenvaart of neem contact met ons op:

Contactpagina Leerwerkloket Midden-Limburg