Zij gingen je voor

Een Echt succesverhaal

Dit verhaal begint rond het jaar 2000. De op dat moment 16-jarige Luc Janssen ziet het helemaal voor zich: hij gaat het maken als profvoetballer. Hij speelt al jaren bij de jeugd van Fortuna Sittard en een contract bij de ‘hoofdmacht’ ligt klaar. Helaas zorgt blessureleed ervoor dat zijn voetbalsprookje voortijdig eindigt. Luc gaat niet bij de pakken neerzitten en gooit het over een andere boeg. Er blijkt een ‘natural born manager’ in hem schuil te gaan en al snel maakt hij carrière in de retail. Het gaat Luc wat loopbaan en financiën betreft behoorlijk voor de wind. Als die ballon in mei 2021 knapt, belandt Luc, via een bijzondere ontmoeting in Echt, uiteindelijk bij het Leerwerkloket in Roermond. Daar gaat het vonkje gelukkig weer gloeien. Op dit moment staat Luc aan de vooravond van maar liefst twee kansrijke carrières en wij hebben er alle vertrouwen in dat hij hier zijn geluk écht in gaat vinden.

Als Luc tien jaar is, wordt hij toegelaten tot de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en al op zijn 18e mag hij toetreden tot het eerste elftal. Hij stopt met school, want hij wil zich volledig kunnen focussen op zijn voetbalcarrière. Bovendien heeft hij geen opleiding meer nodig als het grote geld eenmaal binnenstroomt, zo is de gedachte. Een reeks blessures maakt echter na drie jaar een eind aan de voetbaldroom van Luc. Zijn contract wordt niet verlengd en de jongeman, die zich tot nu toe enkel en alleen heeft gericht op voetbal, staat op zijn 21e plots met lege handen. Hij is zijn identiteit, die vele jaren door het voetbal is bepaald, in één klap kwijt. Van ‘hero’ naar ‘zero’...

Meer dan één talent

Gelukkig voor hem is Luc niet alleen gezegend met een goed schot; ook op creatief gebied kan hij zijn mannetje staan. Luc wil verder en schrijft zich in voor de Kunstacademie in Maastricht om daar zijn creatieve talenten te ontplooien. Al heel snel blijkt dat de keiharde voetbalmentaliteit nog niet uit Lucs systeem verdwenen is; hij kan zijn draai tussen de kunstenaars niet vinden en besluit zichzelf (en zijn medestudenten en docenten) een verdere lijdensweg te besparen. Hij stopt met de opleiding en bezint zich op hoe hij nu verder zal gaan. Het is 2005 als Luc zich inschrijft voor de opleiding Social Work aan de Zuyd Hogeschool in Sittard. Vier jaar later stapt hij er trots én in het bezit van een hbo-diploma naar buiten.

Richting het eind van zijn studie zoekt Luc een bijbaantje om zijn studentenleven mee te bekostigen. Hij komt terecht bij een winkel voor sportschoenen en - accessoires in Roermond. Daar vindt Luc uitdaging en voldoening in het halen van targets. Hij legt zijn diploma Social Work even in de kast en besluit zich vol op deze tak van sport te richten. Al snel werkt Luc zich op: van floor- en assistent-manager, via storemanager tot area-manager. In die laatste functie heeft hij 8 winkels in verschillende landen onder zijn hoede. Werkweken van 60 tot 80 uur zijn voor Luc in die periode heel normaal. Hij heeft een partner, twee kinderen, een riant salaris en een mooie auto van de zaak. De wereld ligt aan zijn voeten, zou je zeggen.

 
De keerzijde van het succes

Maar dan begint het drukke, stressvolle bestaan zijn tol te eisen van Luc. De voortdurende werkdruk, de jacht op de targets, de grote verantwoordelijkheid én de impact van de coronacrisis zorgen ervoor dat Luc zichzelf medio 2021 helemaal kwijt is. De accu is leeg, de koek is op. Doodongelukkig sleept Luc zich van en naar zijn werk. Hij werkt op dat moment als manager bij een winkel in herenkleding in Roermond. Als hij op een dag naar huis loopt, ziet hij in Echt, waar Luc woont, een dakloze man zitten. Hij heeft de man al vaker gezien en heeft hem ook wel eens geld of eten gegeven. De man, die niets lijkt te bezitten, lijkt veel gelukkiger dan Luc. Hij vraagt zich serieus af wie van de twee het nu beter voor elkaar heeft in het leven en beseft dat hij het antwoord op een presenteerblaadje krijgt.

Op confronterende wijze komt hij achter dat het vele uren per week werken, het targets najagen en het carrière maken hem weinig geluk hebben gebracht. Luc zegt zijn baan op en belandt met een forse burn-out thuis. De arboarts bij Arboned adviseert hem om een periode helemaal niets te doen om zo zijn lichaam en geest wat rust te gunnen. Na die periode van rust, start Luc een zoektocht naar nieuwe mogelijkheden. Via internet komt hij terecht bij het Leerwerkloket Midden-Limburg. Hij maakt een afspraak en merkt al snel dat hij een juiste keuze heeft gemaakt. Bij Leerwerkloket kan hij zijn verhaal kwijt en hij vindt er een oprecht luisterend oor. De gesprekken halen de ‘voetballer’ en de ‘manager’ uit zijn comfortzone en brengen hem tot nieuwe inzichten. Een van die inzichten is dat een competentietest goed in kaart kan brengen in welke richtingen Luc het wat zijn carrière betreft kan gaan zoeken.

 
Alles valt op zijn plek

Lucs competenties en interesses worden gematcht met zijn opleiding en zijn werkervaring. De uitkomst van de test, waarbij Luc behoorlijk wordt doorgelicht, is dat werken in de jeugdzorg wel eens heel goed bij hem zou kunnen passen. Samen met … van Leerwerkloket bespreekt Luc de resultaten en de mogelijkheden en al snel blijkt dat die er volop zijn bij AnaCare in Echt. AnaCare is een jeugdzorgorganisatie die is gespecialiseerd in ambulante begeleiding van multiprobleemgezinnen. Luc gaat hier ouders en kinderen begeleiden en helpen die te maken hebben met een (probleem)scheiding. Momenteel is Luc bezig met het behalen van zijn SKJ-registratie en op 1 september 2022 gaat hij parttime aan de slag bij AnaCare.

Maar er komt nóg iets uit die test en de gesprekken bij Leerwerkloket naar voren. Luc heeft niet voor niets ooit de ambitie gehad om topsporter te worden. Die drive en de behoefte aan uitdaging zijn nooit uit zijn systeem verdwenen. En de passie voor voetbal is er ook nog steeds. Voetballen kan Luc als gevolg van zijn blessures niet meer. Maar hij kan zijn vaardigheden en talenten wel aanwenden om anderen te begeleiden. En dus klopt Luc aan bij zijn oude club: Fortuna. Er is een vacature voor assistent-trainer bij de jeugd. Luc wordt aangenomen en traint nu de ‘Jeugd onder 15’ bij de Sittardse club. In de tussentijd volgt hij de cursus UEFA C Trainer-coach. En zo lijkt toch alles op zijn plek te vallen voor de Echtenaar.

Luc benadrukt het belang van goede begeleiding en sturing tijdens moeilijke periodes, zoals een burn-out of baanverlies. “Instanties als het Leerwerkloket kunnen van grote toegevoegde waarde zijn. Voor mij was LWL dat zeker: ik ben tot nieuwe inzichten gekomen, heb mijn netwerk uitgebreid en ben er via professionele, adaptieve tests achter gekomen waar mijn competenties en mogelijkheden écht liggen. Een advies aan mensen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden als waarin ik heb gezeten? Stap op hulpinstanties af en accepteer de hulp die ze je bieden. Het kan ervoor zorgen dat uiteindelijk alles op zijn plek valt!”