Zij gingen je voor

Van horeca naar transport: Sanne vond een nieuwe baan die bij haar past

Sanne Rietra werkte al 3,5 jaar met veel plezier als gastvrouw in de horeca toen zij door COVID-19 noodgedwongen 8 maanden zonder werk kwam te zitten. Dankzij de inzet van Leerwerkloket Midden-Limburg ontdekte ze haar passie en gooide ze het roer om. Nu werkt ze als pakketbezorger en doet ze ervaring op zodat ze uiteindelijk vrachtwagenchauffeur kan worden.

Afbeelding
sanne bij vrachtwagen

“Ik wist dat ik niet tot aan mijn pensioen in de horeca wilde blijven werken, maar ik wist niet welke baan ik anders leuk zou vinden en wanneer ik die overstap moest maken. Toen ik tijdens de corona-pandemie thuis kwam te zitten, had ik genoeg tijd om rond te kijken voor iets anders.” Om uit te zoeken welke banen er nog meer bij haar zouden passen, deed ze na een gesprek met een van de adviseurs van het Leerwerkloket de competentietest (CTC), uitgevoerd door de werkcoaches van UWV.

De CTC meet kwaliteiten, interesses en capaciteiten en koppelt daar beroepen aan die op basis van de uitslag passend zijn. Sanne scoorde het hoogst op het beroep van vrachtwagenchauffeur. En dat verbaasde haar niet: “Mijn broer werkt al vijf jaar als vrachtwagenchauffeur. Van hem hoor ik altijd leuke verhalen over wat hij meemaakt tijdens het werk. Hij heeft me ook een beetje aangestoken met het vak. Ik vind wel dat dat goed bij mij past, want ik ben een rustig en behulpzaam persoon. Ik kan goed samenwerken maar ik kan ook goed alleen zijn. Ik vind het fijn om mensen te helpen en ik ben loyaal. Dat kwam ook uit de test en daar herkende ik mij heel erg in.”

Het grote werk

Naar aanleiding van de uitslag en nabespreking is Sanne zich verder gaan verdiepen in het beroep en bedrijven gaan benaderen. Ze is in april gestart als pakketbezorger op een grote bus van TransMission en daarna mag ze gaan lessen om de vrachtwagens te mogen besturen. “TransMission is een transportbedrijf uit Weert dat rijdt binnen de BeNeLux. We bezorgen pakketten en ook pallets bij voornamelijk bedrijven. We komen nauwelijks bij particulieren. Toen ik daar voor het eerst op gesprek ging, hadden we vrij snel een baan gevonden die bij mij past. Aangezien ik nog geen ervaring heb in het transport en logistiek, hebben we afgesproken dat ik het eerste jaar mag rijden in een grote bus met een laadklep. Na een jaar mag ik gaan beginnen met lessen voor de grote vrachtwagen.”

Inmiddels werkt Sanne nu 5 maanden als bezorger en heeft ze het goed naar haar zin. “Ik heb mijn eigen vaste bus mogen ontvangen en heb erg leuke en vriendelijke collega’s. Dat vind ik heel belangrijk! We hebben ongeveer vier vrouwelijke chauffeurs en veel mannelijke collega’s. Die vinden het wel leuk dat er meer vrouwen in het transport komen werken.”

Positieve ervaring

Ze blikt met een goed gevoel terug op haar traject. “De competentietest en het advies van Leerwerkloket Midden-Limburg hebben me erg geholpen. Zo ben ik meer over mezelf te weten gekomen, maar heb ik ook bevestigd gekregen dat ik niet zo onzeker hoef te zijn omdat ik heel veel kwaliteiten heb. Nu heb ik beter op mijn netvlies wat mijn interesses zijn en wat ik daar mee kan. Ze hebben mij erg goed geholpen en ik ben blij dat ik hun hulp mijn nieuwe baan heb gevonden. Dat kan ik iedereen aanraden”, vertelt ze.

 

Weet jij waar je goed in bent en wat je leuk vindt? Als je vrijwillig of noodgedwongen op zoek gaat naar een nieuwe baan, is het belangrijk om te weten welk werk er bij je past en wat jouw vaardigheden zijn. Daarom biedt Leerwerkloket Midden-Limburg via het UWV een competentietest aan die jouw kwaliteiten, interesses en capaciteiten meet. Daarmee kun jij zelf ontdekken welke beroepen en opleidingen het beste bij je passen en krijg je meer inzicht in je mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Wil je ook weten wat jouw kwaliteiten zijn? Neem dan contact op met Leerwerkloket Midden-Limburg.

Contact opnemen