Aan de slag

Dit verhaal begint rond het jaar 2000. De op dat moment 16-jarige Luc Janssen ziet het helemaal voor zich: hij gaat het maken als profvoetballer. Hij speelt al jaren bij de jeugd van Fortuna Sittard en een contract bij de ‘hoofdmacht’ ligt klaar. Helaas zorgt blessureleed ervoor dat zijn voetbalsprookje voortijdig eindigt. Luc gaat niet bij de pakken neerzitten en gooit het over een andere boeg.
Afbeelding
luc janssen
Anwuilika Okoh kwam 10 jaar geleden vanuit Nigeria naar Nederland. Naar het mooie Limburg om precies te zijn. Hier werd ze met verschillende uitdagingen geconfronteerd; zo sprak ze de Nederlandse taal niet en moest ze, naast het vinden van een baan, ook zorgen voor haar drie kinderen. Anwuilika zette er vanaf het begin stevig de schouders onder en heeft inmiddels, mede dankzij de betrokken ondersteuning vanuit het Leerwerkloket en het Werkgeversservicepunt Midden-Limburg, haar eerste doelstellingen bereikt. Maar Anwuilika is nog lang niet klaar…
Afbeelding
Anwuilika Okoh
Er zijn veel mensen op zoek naar een baan en veel werkgevers op zoek naar talent. Maar ze weten elkaar niet altijd te vinden. Om ze dichter bij elkaar te brengen is de overheid in 2022 met een actieplan gestart met de slogan ‘Baan. Talent. Dichterbij dan je denkt’. Zoek je een baan? Pak nu je kans.
Afbeelding
baan talent dichterbij dan je denkt
Dan ben je op stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl op het juiste adres.
Afbeelding
stagemarkt en leerbanenmarkt sbb
Sanne Rietra werkte al 3,5 jaar met veel plezier als gastvrouw in de horeca toen zij door COVID-19 noodgedwongen 8 maanden zonder werk kwam te zitten. Dankzij de inzet van Leerwerkloket Midden-Limburg ontdekte ze haar passie en gooide ze het roer om. Nu werkt ze als pakketbezorger en doet ze ervaring op zodat ze uiteindelijk vrachtwagenchauffeur kan worden.
Afbeelding
sanne bij vrachtwagen
In iedere arbeidsmarktregio (35 arbeidsmarktregio’s in Nederland) is een Regionaal Mobiliteitsteam actief. De 35 regionale mobiliteitsteams (RMT’s) in Nederland zijn een initiatief van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gemeenten, UWV, SBB, MBO Raad, vakbonden en werkgeverorganisaties.
Afbeelding
rmt
Landelijk zijn er meer dan 700.000 werkenden die moeite hebben met het beheersen van de Nederlandse taal. Zij lopen er op de werkvloer tegenaan dat ze moeilijk kunnen lezen, schrijven en communiceren in het Nederlands. Als werkgever kun je bijdragen aan hun taalvaardigheid door medewerkers te scholen.
Afbeelding
studenten achter laptop
In het najaar van 2021 start het tweede traject hybride techniekopleiders Limburg. Het eerste traject was een succes. 16 professionals haalden in juni 2021 hun Pedagogisch Didactisch Diploma van Fontys Hogeschool. Het traject is bedoeld voor praktijkprofessionals, die ook een bijdrage willen leveren aan het technisch onderwijs. Zij combineren hun huidige baan met lesgeven als gastdocent in het (V)MBO of als techniekambassadeur of professionele praktijkopleider in het bedrijfsleven.
Afbeelding
logo techniek coalitie limburg
In oktober 2021 start de basisopleiding lassen, draaien en frezen door Mosa-RT. Lees er hier meer over. 
Afbeelding
Man die aan het frezen is
Het Leerwerkloket is een onafhankelijk adviespunt voor werkenden, werkzoekenden en werkgevers. Al bijna 4 jaar stimuleert en faciliteert zij de combinatie leren en werken binnen de arbeidsmarktregio Midden-Limburg.
Afbeelding
astridjulicher, donthijssen, mariannesmitsmans
De overheid, het bedrijfsleven, UWV en gemeenten stimuleren werkend leren met financiële regelingen. De financiële regelingen voor werkzoekenden, werknemers en scholieren vind je hier. Jouw situatie bepaalt welke regelingen er voor jou gelden.
Afbeelding
Financiele Regelingen
Op donderdag 28 april organiseerde het Leerwerkloket Midden-Limburg in samenwerking met Leo Loopbaan en de Bibliotheek Roermond een Loopbaanproeverij. Een afwisselende middag op een fijne locatie, deelnemers hadden de keus hadden uit 6 verschillende workshops m.b.t. loopbaan en een Leven Lang Ontwikkelen.
Afbeelding
loopbaanproeverij 28-04-2022
Op werk.nl is de 'Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen, april 2022' beschikbaar. Deze editie gaat in op de ontwikkelingen rondom WW-uitkeringen, vacatures en de spanning op de arbeidsmarkt in 2021 en deels in de eerste maanden van 2022. De 'Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen’ verschijnt twee- tot driemaal per jaar.
Afbeelding
Mogelijkheden arbeidsmarkt
Leerwerkloket Midden-Limburg is nu ook te vinden op de website van We Are Roermond Wonen en Werken.  
Afbeelding
we are roermond logo
De zorgsector is een van de grootste werkgevers in Nederland. In 2021 waren er meer dan 1,26 miljoen banen van werknemers in de zorg (exclusief zelfstandigen). In 2021 nam de werkgelegenheid verder toe. En in 2022 en 2023 zal dat alleen maar toenemen.
Afbeelding
zorg
Het is bijna 1 maart! Dan kun je maximaal 1.000 euro STAP-budget subsidie aanvragen voor een opleiding. Hiermee kun je je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.
Afbeelding
Animatie over STAP-budget
Wil je bij de helden van de buurt horen, een goed salaris verdienen en veel doorgroeimogelijkheden hebben? Dan is werken in de infra iets voor jou? Er zijn volop mogelijkheden voor doeners en denkers (m/v). Meld je aan voor de online infosessie of een meeloopdag.
Afbeelding
afbeelding werken in de infra
In het januari nummer van Nummer1 staat een interview met Gilde Bedrijfsopleidingen, Leerwerkloket Midden-Limburg en Leerwerkloket Noord-Limburg.
Afbeelding
Leerwerkloket in de Nr 1
Op 9 december 2021 is het de dag van de vrachtwagenchauffeur!
Afbeelding
dag van de vrachtwagenchaffeur
In deze editie vindt u het verhaal van Kaouter Merghad die door de nauwe samenwerking tussen Gilde Opleidingen en Leerwerkloket Midden-Limburg.
Afbeelding
OM! Krant december 2021
Sinds 2 november is er weer een nieuwe "Regio in Beeld". Daarmee wordt een beeld geschetst van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in Midden-Limburg. De afdeling Arbeidsmarktinformatie van UWV brengt de kansen op de arbeidsmarkt in kaart om zo vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen.
Afbeelding
uwv regio in beeld
Ook dit jaar is er weer een Nationale Werkbezoekdag. Op woensdag 17 november 2021 openen honderden organisaties in Nederland hun deuren om belangstellende werkzoekenden – op afspraak – (online) welkom te heten voor een werkbezoek.
Afbeelding
Aankondiging werkbezoekdag
De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren in de coronacrisis. Toch heeft de economische groei er voor gezorgd dat er in deze sector inmiddels weer personeelstekorten zijn ontstaan.
Afbeelding
baankansen in de horeca
Wilt u 1 of meer van uw medewerkers of nieuwe medewerkers laten omscholen naar een beroep in de techniek of ICT? Als werkgever kunt u aanspraak maken op financiële ondersteuning van de nieuwe Omscholingsregeling.
Afbeelding
ICT en techniek
Op 8 juli 2021 publiceerde het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht, het rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2026’. 
Afbeelding
beroepen met knelpunten juli 2021
Het Ministerie van Sociale Zaken heeft een subsidie van 5 miljoen euro toegekend voor de aanvraag LimburgLeert. Dit staat garant voor het kunnen aanbieden van 1.000 ontwikkeladviezen, 300 trajecten ‘Begeleiden naar werk’ en bijna 6.000 scholingstrajecten.
Afbeelding
logo limburg leert
UWV publiceerde in juni 2021 een update van de kansrijke beroepen. De economie gaat steeds verder open, hierdoor groeit ook de vraag naar personeel. 
Afbeelding
kansrijke beroepen juni 2021 UWV
Heeft u de nieuwe Om!-krant al gelezen? In deze editie een interview met Ilse Camps. Het Leerwerkloket heeft haar begeleid met het maken van een carrièreswitch. Lees het hele interview op pagina 10.
Afbeelding
Ilse Camps voor Roncalli (Proteion)
Je wilt iets nieuws leren naast je huidige baan of je wilt een nieuw vak leren
Afbeelding
Lachende man
Hoe leuk een baan ook lijkt, het moet wel passen binnen jouw mogelijkheden.
Afbeelding
Vier mensen aan het werk op de bouw